България трябва да разчита на зелени енергийни мощности след 2050 година

...
България трябва да разчита на зелени енергийни мощности след 2050 година
Коментари Харесай

Греда! Какво кроят с данъците за зелената енергия

България би трябвало да разчита на зелени енергийни мощности след 2050 година с цел да има ток, само че се оказва, че те ще бъдат спънати с нов енергиен налог. Тайно и бавно, кабинетът е решил да ги таксува с по-висок данък върху производството. Очаква се това да стане на държавното съвещание в сряда.

Така вместо да влагат в уреди за произвеждане и предпазване на сила, те ще пълнят безкрайни държавни джобове.
-->
В момента за фотоволтаиците, да вземем за пример, таванът е 180 евро или 350 лева Очаква се да стане 300 лева, което ще бръкне в джоба на стотици вложители в такива планове.

Мярката с облагането на тавана на приходите на производителите на сила беше въведена краткотрайно с Европейски правилник. Нейният период в Европейски Съюз изтече на 30 юни 2023 година.

Тъй като в България обаче краткотрайните ограничения са най-трайни действието бе удължено до 31 декември 2012 година

Сега кабинетът желае да удари производителите с спомагателен налог. Очевидно повода не е на ниска цена ток за компаниите, защото през последните дни електричеството на Българската енергийна борса е измежду най-скъпите в Европа. А опция за повече доходи във Фонд енергийна сигурност, а оттова преразпределение по държавните канали.

Скандалното е, че тези доходи и мярката като цяло не са разчетени на никое място.

В Закона за държавния бюджет за 2023 година не е планувано, че таваните на приходите ще се трансформират.

Принципно, това не е наложително, тъй като мярката се постанова с решение на Министерския съвет.

Но е безумно да се постановат нови налози, които не са планувани от финансовото министерство.

Мярката опонира изрично на  европейските цели за енергетика без нездравословни излъчвания до 2050 година

От друга страна се протяга ръка жестоко върху ВЕИ бранша, който единствен влага в нови мощности, само че към този момент търпи загуби поради досегашните нулеви цени.

От началото на годината съвсем всеки ден има часови пояси, когато създаваният от ВЕИ ток е снулеви, даже негативни цени. Отрицателни защото при цена на тока 0 лева, производителят заплаща без значение от нулевата цена приблизително по 10 лева на мегават за преносни и балансиращи услуги (т.е. крайната цена за производителя е била негативна големина – 10 лева загуба на създаден мегават). Но все пак, страната освен не предлага разновидности за компенсиране на тези загуби, само че търси способи да отнеме целия остатъчен запас от ВЕИ бранша посредством сваляне на приходните тавани.

Какво значи всичко това?

Убива се българския бизнес с неразбираеми цели и претекстове.

България към този момент е на път да загуби районно конкурентно състезание за привличане на вложения в енергийния бранш в съпоставяне със прилежащите ни страни. Подобна мярка изцяло компрометира опцията да сме конкурентноспособни на пазара на зелена сила на районно и европейско ниво, твърди ръководителят на Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия с електрическа енергия Никола Газдов.

Нещо повече, в случай че континентът стартира да разчита единствено на зелен ток през 2050 година, а България няма задоволително мощности, ще се принудим от експортьор да станем вносител на електрическа енергия.

А това значи високи сметки и обедняване за огромна част от популацията, написа БЛИЦ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР